Home | SCOALA.DE.VARA | Info.FM | Aikido.Adulti | Aikido.Copii | Atletism.DFA | Stretching | TaiChi.Chuan | Sponsori.Parteneri | Biblioteca.FM
 

 

 
 
 
 
 
CLASA DE AIKIDO ȘI SABIE JAPONEZĂ
 
 
DOJO AFILIAT AIKIKAI ROMÂNIA
 
 
 
Ziua
Orar
Profesor / Instructor
Luni
19.30 - 21.00  AIKIDO
Prof. Dan Ene
Miercuri
19.30 - 21.00  AIKIDO
Instructori
Vineri
19.30 - 21.30  AIKIDO și SABIE
Prof. Dan Ene
Sâmbătă*
07.30 - 08.30  ATLETISM și D.F.A.
Prof. Dan Ene + Instuctori
Duminică
10.30 - 12.00  ARME
Prof. Dan Ene
 
 
Vârsta minimă de înscriere - 13 ani. Antrenamentele se țin în Sala de Sport a Școlii Generale Nr.3 din Piatra Neamț, Str. 22 Decembrie, Nr.1. Echipament Dojo obligatoriu.
 
* Antrenamentele de ATLETISM și D.F.A. se țin pe Stadionul Ceahlăul indiferent de anotimp, indiferent de starea vremii. Echipament obligatoriu, adecvat anotimpului și condițiilor meteo.
 
 
PROGRAMA DE STUDIU AIKIDO AIKIKAI - CHRISTIAN TISSIER (PDF)
BIBLIOTECA FM - DESCARCĂ SUPORTUL VIDEO AL PROGRAMEI TISSIER
FIȘĂ ÎNSCRIERE AIKIKAI ROMÂNIA - AIKIDO
NORME DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ
 
 
 
 
 
● Cine poate practica Aikido? Vârsta minimă de înscriere în Școala de Aikido este de 13 ani. Limită maximă de vârstă nu există. Aikido este o artă ușor de practicat până la cele mai respectabile vârste, recomandată atât bărbaților cât și femeilor. Se învață ușor și, odată asimilat, devine un nou mod de viață.
 
● Echipamentul Aikido - este compus din keigogi (costumul de aikido), papuci, prosop, sticlă 1/2l apă. Cine nu are keigogi, va purta bluză bumbac cu mânecă lungă, pantalon lung de bumbac. Fiecare practicant de Aikido este obligat ca la antrenamentul de Vineri și cel de Duminică (Școala de Sabie), să se prezinte cu următoarele arme: cuțit din lemn (tanto), baston din lemn (jo), sabie din lemn (bokken), katana în cazul elevilor avansați, toate transportate și ținute într-o husă. Este interzis a se purta armele la vedere.
 
● Ce este Aikido? Înainte de toate, Aikido este o filosofie exprimată prin mișcare, un mod de a te cunoaște, o metodă de cultivare a spiritului, de dobândire a unui bun autocontrol și echilibru. Considerată o disciplină internă, totalmente necompetițională, Aikido este arta marțială japoneză fondată de marele maestrul Morihei Ueshiba (1883-1969). Aikido se bazează pe utilizarea forței, a energiei și mișcărilor adversarului prin aplicare de procedee preponderent articulare în combinație cu eschivele realizate prin tai-sabaki (pivotările în arc de cerc). În Aikido, tehnicile se finalizează prin proiectări, fixări, luxări, strangulări ori lovituri. Aikido este o adevărată școală, fiind o esență a unei evoluții normale a școlilor de  artă marțială Takeda-Ryu & Daito-Ryu. Originile Aikido se află în formele de Aiki-Jujitsu și în practicile marțiale de sabie-suliță, utilizate de temuții și cruzii samurai Aizu din Japonia medievală.
 
Practicat corect, Aikido este înfiorător de eficient. Dacă până la Aikido, artele marțiale nipone erau mai mult preocupate de eficiență, suplețe, reacție spontană, odată cu nașterea Aikido, arta marțială niponă redobândește o esență demult pierdută în lungul drum al evoluției acestor arte - aici fiind vorba despre interna alchimie a desăvârșirii. Exersând asuduu Aikido, practicantul descoperă principiile de non-rezistență, moliciunea, tehnicile rotunde, utilizarea intenției, energiei și forței adversarului, Aikido având puternice și ascunse legături cu fundamentalele stiluri interne de origine chineză, cum ar fi Chin-Na, Taiji Quan-ul, Baguazhang-ul ori Xing-Yiquan. Textual, Aikido înseamnă „calea armonizării energiei” și privit în sinteză, reprezintă un stil de luptă pur defensiv. Spre sfârșitul vieții, fondatorul Aikido și intitulat arta ... Calea Iubirii și Păcii.
 
● Filozofia Aikido - Aikido este o alchimie internă, practica ei asigurând uniunea trupului, minții și sufletului, în final, exercițiul conducând la perfecționarea și desăvârșirea omului, prin înțelegerea superioară a ceea ce noi numim "luptă". Aikido, preocupată de exercițiul non-agresiunii, preocupată de dobândirea armoniei, angajează practicantul spre o viziune holistică asupra ființei sale și a lumii înconjurătoare. Odată cu rutină antrenamentului, practicantul de Aikido, fuzionează cu firescul, naturalul și simplul lucrurilor, faptelor și făpturilor. O astfel de ipostază, dezvăluie practicantului de Aikido, clarviziune, coerență, stabilitate, "Cale" (Do-ul) AiKi ducând corpul, spiritul și mentalul dincolo de limite, drum la capătul căruia se va regăsi pe sine, mai senin, mai înțelept.
 
În Aikido există trei tipuri de antrenament: ● cel al armonizării mentalului cu activitatea tuturor lucrurilor, faptelor și făpturilor din univers; ● cel al armonizării corpului cu activitatea tuturor lucrurilor, faptelor și făpturilor din univers; ● cel care face ca Ki-ul să se armonizeze cu activitatea tuturor lucrurilor, faptelor și făpturilor din univers. Adevăratul practicant de Aikido e acela care atinge simultan aceste trei componente, nu numai în antrenament și Dojo, ci și în oricare alt moment al vieții sale. Această stare supremă, Morihei Ueshiba a numit-o "UNITATE", unitate care naște în om puteri și virtuți inalterabile. Căldura, Lumina și Puterea, sau altfel spuse, Iubirea, Adevărul și Pacea, toate vor fi vibrațiile acelui spirit realizat pe deplin.
 
Ce este Kenjutsu? Este termenul generic pentru toate școli de luptă cu sabia japoneză. Kenjutsu însemnează metodă sau tehnică de sabie (de luptă cu sabia). Kenjutsu este apanajul strict al samurailor, aceștia ducând arta pe culmile perfecțiunii. Kenjutsu nu trebuie confundat cu Kendo, deoarece sunt total diferite. În Kenjutsu, curricula, activitățile exacte, convențiile, variază de la o școală la alta, fiecare școală impunând o anume formă și conținut în tradiția respectivă.

Ce este Kashima Shinryu? Kashima Shinryū, reprezintă una dintre cele mai vechi școli de artă marțială japoneze care și-a păstrat autenticitatea nealterată. Primele izvoare provin încă din secolul al 7-lea, finalitatea și definirea școlii realizându-se undeva în începutul secolului al 16-lea. Este o artă medievală, budo-ul punând un mare preț pe mânuirea ken-ului (katanei). Cele mai vechi elemente ale școlii sunt generate în creuzetele Templului Kashima, tehnicile de scrimă fiind transmise de către preoții Kashima. Astăzi, în Europa, unul dintre profesorii care duc mai departe studiul elementelor din Kashima Shinryū este Chiristian Tissier Shihan, 7 dan aikidō Tokyo, care a studiat Ken (Sabie) sub directa coordonare și îndrumare a lui Inaba Minoru Sensei. În Dojo Mizuno, ca bază de plecare, se studiază Kashima ShinRyu, școală de sabie care reușește să așeze în realitate practicantul de sabie japoneză. Odată cu perfecționarea studentului, elementele de sabie se vor transforma în elemente ajutătoare în studiul Aikido, iar elemente din Aikido, vor deveni bază pentru îndemânările din sabie.
 
Echipamentul necesar - la fiecare antrenament de sabie, practicantul se va prezenta cu următorul echipament: keigogi (costumul de aikido), papuc sport, prosop, sticlă 1/2l apă. Cine nu are keigogi, va purta bluză bumbac cu mânecă lungă, pantalon lung de bumbac. Armele necesare pentru antrenament: cuțit din lemn (tanto), baston din lemn (jo), sabie din lemn (bokken), katana în cazul elevilor avansați, toate transportate și ținute într-o husă. Este interzis a se purta armele la vedere.
   

site actualizat în 13 iunie 2020
copyright © 2007–2020, forum mizuno piatra neamț - toate drepturile rezervate